El Tren de Fort Pienc School in Barcelona

Year: 2006

Promotion: Pública

Work: Nueva

Surface: 3.695m2

Location: Barcelona

Photographer: Adrià Goula

El Tren de Fort Pienc School

The particularity of the plot, together with dense educational necessities, is the prior starting points when thinking about the project. On the one hand, the urban integration of the urban expansion area, together with the self singularity of the block, with a volumetric that is studied fragmentally and a pedestrian street that divides the block diagonally. The Multi Equipment is composed with a market, supermarket, library, civic centre, kindergarden and oldest housing.

 On the other hand, the singular conditions of a reduced plot, that must incorporate a school program with the singular requirements outdoors as a gaming zone and with a good orientation necessity. The intention of the project proposal was to immediately adapt to the block environment, consolidating the corner with a nearly continuous baseboard in the ground floor and with two different volumes on the top floors trying to integrate, in terms of volumetric and finishing levels, the interesting intervention of the rest of the block.

 Regarding the building operations, besides the adjustments to the requirements of the nursery and two lines primary schools, with its dependences in the interior zones and the gaming zones outside, it has been considered prior a good bioclimatic operation all the orientations around, receiving the thermal radiation where the functional necessities request it, producing intermediate climatic spaces that contribute to a thermal and comfort benefit inwards the building.

Finally, is there the intention to work with a simple and efficient structural and constructive system, that makes possible to develop the program with maximum use and comfort flexibility for the users and that makes also possible to improve the terms and the quality of the construction work execution.