Sant Joan University Hospital in Reus

Year: 2009

Promotion: Pública

Work: Nueva

Surface: 86.013m2

Location: Reus, Tarragona

Photographer: Adrià Goula

Sant Joan University Hospital in Reus

The new Hospital Sant Joan de Reus is conceived as an engine of expansion area of ​​the municipality where it’s planned to generate a new technological area. This urban dimension marks its hatched definition, capable of generating routes and link flows in the city.
The building is implanted in a horizontal bar with two basements and the ground floor, above it there is a “comb” of 6 admission bars of two stories each.

The north facade supports one of the fast access roads to the city by some cantilevered bodies that house the hospital. The public circulation axis of the hospital is oriented towards south and it is conceived as a great avenue, transitional space between the exterior and interior.

The project aims to modulate the scale of a large hospital equipment, from urban scale characteristic of the access areas and public circulation until the proper scale of hospitalization, with their needs of proximity and withdrawal. In this sense the public area is both functional and climatically, as if it was a covered street and the area of ​​inpatient grouping around three landscaped courtyards, where the rooms are oriented to, trying to humanize the life of this area .
The hospital is seen as a great system that organizes service subsystems. The public, medical and technical needs are ranked and connected by circulations to form a sequence that defines restrictions on the accessibility, clarifying the circuits and avoiding interferences.
The architecture is also an infrastructure capable of producing directly the weather and lighting conditions to its inner life.

On this sense, for instance, the main covered street is designed to get interior comfort with 0 energy. No hot or cool air has to be added to get comfort, so energy savings are huge.

The new Sant Joan Hospital is a building designed to provide a contemporary response to the hospital program. It takes special care in the comfort of the patient and the staff who have to use it, and responds to the needs of eco-efficiency by decreasing energy consumption by 35% respect the average consumption of a hospital.
This was achieved without using large active energy saving facilities (geothermal, solar fields, etc.) that would have further increased the levels of savings.
The building has been built with a construction rate of the order of 1200 € / m2, in the lower range of prices for hospital construction.