Housing at Pau Claris Street

Year: 2004

Promotion: Privada

Work: Nueva

Surface: 12.513,78

Location: Barcelona, España

Photographer: Emilio Rodríguez

Housing at Pau Claris Street

We have understood the building as the frame where people not only live but also coexist. It is for this that we have wanted to provide communal relation zones where the tenants could meet and get to know each other.

The access lobbies are not only the preamble to the apartments, but a great space of light working as a central bioclimatic microclimate generator that contributes to each of the apartments with quality and interior air comfort.

The terraced roof is the frame of community leisure activity, with a solarium, swimming pool and a green roof area. This configuration is made possible by the water tank roof, which  collects rain water and feeds the vegetation above without need of maintenance as well as insulating the under cover apartments of their problematic temperatures.

The thermal solar collectors are placed on the roof, which feed the consumption of the hot water of each apartment. In the summer the overfeeding hot water allows to climate the swimming pool.

The apartments have one, two or three bedrooms. All the spaces are delimited  by carpentry and are connected  with sliding doors.  We propose a whole unified area between the kitchen, lounge and dining room to obtain visual and functional connections between the different areas. The care for the solar protection, the possibilities of crossed ventilations and the application of bioclimatic concepts in the apartments is the base of these distributions.

The façade recovers the textures of the Eixample, evoking the characteristic stuccos of many façades of Barcelona, without resigning to its contemporary context from a cultural and technological point of view. The industrialised concrete panels, make embossments and colours possible through their constructive process (depending on the aggregated stones, composition and on the final panel’s treatment).


Study of energetic saving, bioclimatic and environmental architecture. Project funded by the European Commission “Altener Program” to extrapolate and study the incorporation of passive and active energy saving systems in urban areas.

Work team “Altener Program”: TIRONNE NUNES URBANISM, LDA with CEETA (Portuguese  architecture, urbanism and energy team), EBO CONSULT with CENERGÍA (Engineering team / Architecture and Danish energy team), EMMA (Emilio Mitre, architect. Valladolid. Spain), PICH-AGUILERA, ARCHITECTS, S.L with INSTITUT CERDÀ (Architecture and energy team. Barcelona. Spain).

-Use of the ventilation patio as a great semi-public space with vegetation, a wind tunnel that canalizes the prevailing winds and creates a microclimate.

-Selective storage of the domestic residues.

-Use of materials with a sustainable life cycle, avoiding toxic components and using recycled materials. Analysis of the manufacturing and placement costs for a study of the energetic savings in the buildings.

-Crossed ventilation in the apartments typologies.

-Project with two façades according to its orientation to guarantee thermal gains and losses according to the time of the year.

-Green roof with a water tank that stores the rain water, acts as insulation, regenerates the environmental air, as well as making possible the reusability of the water.

-Thermal solar energy. Positioning of collectors.

-Energetic efficient power facilities, centralization of the air conditioning and domestic hot water. Water saving devices.

-Integration in the urban surroundings.