Project Description

Reforma oficines Sedatex

La reforma es projecta sobre una fàbrica tèxtil existent, ubicada en una àrea industrial a 20 quilòmetres de Barcelona.

Es tracta d’una fàbrica construïda l’any 1974. Els clients requerien combinar l’ús productiu d’estampació de teixits amb una zona d’oficines que no es restringís únicament al servei administratiu propi del seu ús industrial, sinó que pogués albergar serveis que l’empresa ofereix, lligats al disseny, l’acció comercial i a la recepció de clients i proveïdors nacionals i internacionals.

La fàbrica, amb un sistema productiu que ofereix una entrega pràcticament immediata, permet mostrar als clients els estampats dissenyats i, a la vegada, la seva producció. L’opció de poder donar a conèixer als clients els processos de fabricació i les possibilitats d’estampació i colors permet l’oportunitat de prendre decisions conjuntes, transparència i flexibilitat, amb un valor afegit a la capacitat de la decisió conjunta.

Es tractava doncs de condicionar el solar i el seu accés i reformar superfícies existents per tal d’oferir una atenció al públic i uns espais més lligats al disseny que a la fabricació.

El projecte consistia en la adequació i la reordenació de les zones d’oficines, dels accessos i la ubicació d’un aparcament per visitants.

L’àrea d’oficines es va concentrar en unes naus on s’ubicaven els antics serveis administratius de la fàbrica, els magatzems i l’antic menjador. L’actuació no havia d’afectar el funcionament de la fàbrica, ni permetia reubicar maquinària existent pesada. Internament es va treballar sobre una superfície de 1.903,72m2 amb una ampliació, a l’interior del volum existent, de 330,86m2.

Pel que fa a l’exterior, es va proposar la urbanització dels accessos fins les oficines, i es va crear una nova àrea d’aparcament exterior de 1820 m2 de superfície.

L’actuació es desenvolupa en dues naus existents, una amb espai d’acollida, recepció i nous espais pel personal creatiu, i una altra nau que alberga els serveis administratius necessaris de producció. La nau de recepció reubica a les persones, amb el valor afegit que permet interaccions quotidianes amb els processos de fabricació. Projecte i fabricació treballen horitzontalment.

Una planta baixa totalment reformada alberga els espais d’acollida, recepció, espai d’espera, espai expositiu i de connexió cap a altres espais. Es presenta com a un gran espai de doble alçada, recorreguda per un parament vegetat per un costat que acull espais públics a la planta baixa i de treball creatiu en la primera.  Un segon altell expositiu en una planta superior permet  entreveure la nau de fabricació. Una escala lleugera recorre longitudinalment  l’accés a cada planta.

El contrast entre l’espai industrial general i l’espai de recepció i acollida permet una incorporació progressiva al servei principal de l’empresa.

El projecte respecta els materials existents i únicament habilita els espais amb acabats, mobiliari I il·luminació que l’humanitzen. L’estructura de suport es conserva i es reforça en aquells elements els quals era necessari. S’engrandeixen les finestres per aconseguir una major il·luminació natural.

Una passarel·la uneix els espais de creació d’una de les naus amb els espais administratius de  producció de l’altra.

Es conserven elements d’ús anteriorment industrials que el temps havia fet obsolets.

El  projecte va obligar a canviar íntegrament l’envolupant de la coberta de la primera nau, es varen conservar les encavallades metàl·liques existents i es van cobrir amb una xapa grecada corbada d’acer galvanitzat. Algunes superfícies de la coberta són opaques i altres permeten el pas tamitzat  de la llum.

Per aconseguir el millor comportament climàtic de tot l’espai s’ha col·locat un aïllament amb les màximes prestacions, tant en la nova coberta com en tota l’envolupant vertical de les naus.

A la nau d’oficines d’administració s’han redistribuït tots els espais i s’han convertit en espais oberts i espais tancats per a reunions. Les oficines s’han condicionat amb mobiliari existent de les antigues oficines de l’empresa.

Quant als espais exteriors, es manté la façana existent i es canvia el color. S’ha creat una pèrgola que identifica l’accés a les oficines. S’urbanitza un recorregut d’accés amb formigó polit i amb color. Unes franges de color verd, blanc i gris, tant en la façana com en el paviment, amenitzen el recorregut des de l’aparcament fins la recepció.