Per primera vegada dos projectes catalans accedeixen a la selecció final

Fotografía: Aldo Amoretti

El projecte del Centre de Recerca de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, desenvolupat per Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i obra dels equips d’arquitectes Pichachitects-PichAguilera i 2BMFG arquitectes, és un dels sis projectes que opten del premi de “Best Healthcare Development” dels reconeguts guardons del MIPIM en competència amb candidats de Bèlgica, França i Anglaterra.

És la primera vegada en el palmarès dels MIPIM Awards que dos projectes presentats en l’estand de Catalunya accedeixen a la final en la 28 edició del certamen, perquè al costat del de l’Hospital de Sant Pau també s’ha classificat en la categoria “Best Industrial & Logistic Development” el de Ca n’Alemany de Viladecans.

Establert en 1990, MIPIM és un esdeveniment immobiliari que reuneix els actors més influents de tots els sectors de la indústria immobiliària internacional.  Creats en 1991, els MIPIM Awards tenen reconeixement en el mercat immobiliari a nivell mundial. Els guanyadors es coneixeran el proper dijous en el marc del certamen que es desenvolupa a Cannes del 12 al 15 de març.

El jurat de 12 membres ha seleccionat 45 projectes de 21 països que ara passen a la final dels principals premis de la indústria immobiliària internacional.

Els finalistes de 2019 reflecteixen l’atractiu mundial dels Premis MIPIM. França té la majoria dels projectes (sis) cap a Cannes, amb cinc d’Alemanya i la Xina, quatre del Regne Unit i tres d’Espanya i els Països Baixos.

El jurat, presidit aquest any per Méka Brunel, CEO de Gecina, va revisar més de 200 participants d’un rècord de 58 països i va seleccionar els millors projectes en cadascuna de les 11 categories de competència.

INFORME DELS EQUIPS D’ARQUITECTURA DE PICHARQUITECTES I 2BMFG ARQUITECTES

El nou Institut de Recerca de Sant Pau és un edifici on la recerca s’ha incorporat a tots els processos de disseny arquitectònic i constructiu per aconseguir les màximes prestacions amb el mínim cost ambiental i econòmic i és fruit d’una col·laboració entre els despatxos de Barcelona PichArchitects Pich-Aguilera i 2BMFG Arquitectes.

L’edifici, de 9.700m2, té dos soterranis, una planta baixa i 3 plantis pis, i se situa al carrer de Sant Quintí, entre la Casa de Convalescència i el nou hospital.

S’integra amb els edificis del recinte modernista a través d’una façana translúcida de ceràmica vermella que alhora provoca sorprenents esclats de color des de diversos punts de vista. Aquesta façana canvia d’aparença constantment al llarg de tot el dia, tant des de l’exterior com des de l’interior de l’edifici.

L’edifici incorpora els paràmetres contemporanis més exigents en sostenibilitat. És una infraestructura que garanteix l’eficàcia funcional, la màxima flexibilitat dels seus espais, i es basa en criteris d’economia circular que minimitzen el seu impacte material. Ha obtingut el màxim estalvi energètic, amb una certificació energètica A, i el mínim impacte ambiental, amb la tramitació de la certificació ambiental Leed Platinum.

És un edifici que s’integra en el recinte històric d’un màxim valor patrimonial a través d’una arquitectura clarament contemporània en clau de futur. Destaca una pell ceràmica, tecnològica i amb una perforació contínua de la mateixa gamma cromàtica que els pavellons històrics de l’hospital modernista.

62% D’ESTALVI DE ENERGIA

La proposta ha estat concebuda per aconseguir la màxima eficiència energètica sense penalitzar costos, confort ni manteniment. S’han prioritzat les següents estratègies:

Reducció d’energies i materials durant el procés constructiu, amb la priorització dels elements modulars i industrialitzats.

Reducció de la demanda energètica mitjançant estratègies passives de disseny arquitectònic eficient.

Reducció de consums gràcies a sistemes actius d’alta eficiència i sistemes de gestió avançats tant de clima, il·luminació i aigua, així com la producció integrada d’energia fotovoltaica.

Les estratègies de ressò en eficiència permeten un estalvi del 62% de consum d’energia (kWh) respecte un edifici de referència de la mateixa tipologia que compleixi la normativa.

CRÈDITS  

ADREÇA CARRER DE SANT QUINTÍ 75

PROMOTOR FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

ARQUITECTES DEL PROJECTE I DIRECCIÓ DE LES OBRES:
Felipe Pich-Aguilera, PICHarchitects_Pich-Aguilera
Teresa Batlle, PICHarchitects_Pich-Aguilera
Jordi París, PICHarchitects_Pich-Aguilera
Jordi Camps, PICHarchitects_Pich-Aguilera
Carles Buxadé, 2BMFG Arquitectes
Carles Gelpí, 2BMFG Arquitectes
Àgata Buxadé, 2BMFG Arquitectes
Ramon Ferrando, 2BMFG Arquitectes

CÁLCUL D’ESTRUCTURES 2BMFG

SOSTENIBILITAT PICHarchitects_Pich-Aguilera

ENGINYERIA D’INSTAL·LACIONS JG Ingenieros, Font-Grau

ARQUITECTURA TÈCNICA Tècnics G3, Font-Grau

PROJECT MANAGEMENT Àlex Figuera, Dídac Xifreu

SEGURETAT I SALUT Elvira Altadill

EXECUCIÓ DE FONAMENTACIONS I CONTENCIONS Dragados

CONSTRUCCIÓ DE L’EDIFICI Ferrovial Agroman

INSTAL·LACIONS UTE Sogesa-Elecnor

FOTOGRAFIA Aldo Amoretti

ALGUNS SISTEMES INDUSTRIALS APLICATS:
Gelosia ceràmica en façana FLEXBRICK
Sòcol fotocatalític BREINCO
Coberta aljub DANOSA
Divisòries interiors d’alta resistència EQUITONE