Project Description

Apart Hotel “Ako Suits2” a Barcelona

L’antic edifici, en molt mal estat, era objecte de demolició, es va projectar, per tant, una nova edificació que tingui en compte la seva ubicació al centre mateix de l’Eixample, amb un entorn que conserva parcialment l’estructura original urbana.

El nou edifici ubica un aparthotel. En planta baixa es proposa un espai comunitari de recepció i estada.

Un pati central estructura i il·lumina totes les plantes. A les plantes superiors es distribueixen els petits apartaments. Es proposen dues tipologies d’apartaments, una més compacta i reduïda que dóna cap al pati interior d’illa, amb dues zones clarament diferenciades, on una primera estada concentra les zones humides de cuina i bany i una altra zona ubica el dormitori. L’altra tipologia d’apartament, cap al carrer, té una zona d’accés, amb un petit espai per a sala d’estar i cuina i concentra en façana el dormitori i el bany, visualment connectat.

Tots els interiors van ser dissenyats des d’una cura extrema dels seus elements i mobiliari de fusta. Es decideix no construir la totalitat permesa de planta baixa per poder donar il·luminació i ús al soterrani, que alberga dependències pròpiament de servei a l’aparthotel.

La planta coberta té un servei per als residents de l’aparthotel, amb solàrium i espais d’intimitat i vista cap a l’exterior.

Existeix en el projecte una profundització per aprofitar al màxim els recursos naturals i donar a l’edifici un bon comportament bioclimàtic; es proporciona llum natural als espais comuns, a través del pati central i que incorpora elements que concentren i canalizan la llum de l’exterior; es aconsegueix una ventilació creuada en tots els apartaments i es desenvolupa principalment, juntamente amb la indústria, un treball d’innovació per poder dissenyar grans finestrals de vidre amb una fusteria mixta de fusta i alumini que aconsegueixi una total estanquitat tèrmica i acústica.

La façana pretén recuperar els motius, relleus i colors de l’Eixample de Barcelona i oferir una continuïtat i ritme del massís amb el buit. La possibilitat de aprofundir en la tecnologia de l’esgrafiat industrial va ser l’origen de la nova proposta de façana. Els motius vegetals, tan recurrents, a les façanes del barri, des de les seves geometries, van ser l’origen en la proposta de projecte, un baix relleu orgànic pretén mimetitzar l’arbrat de les vies de l’ampliació a l’hivern. Les grans balconeres es col·loquen en el mateix pla que el quadre i integren el dibuix de l’esgrafiat.