Project Description

Fotografía: Simón Garcia

Escala d’evacuació en el recinte protegit Teresianes Ganduxer

El col·legi i residència de la Comunitat Religiosa Teresiana de Ganduxer és un recinte conformat per sis pavellons, amb la singularitat i interès que el primer d’ells ho va projectar i va construir Antoni Gaudí.

El fundador de la comunitat teresiana, Sant Enric de Ossó, va encarregar, en 1889, el projecte a Antoni Gaudí amb una triple missió: situar el col·legi primari femení d’estudis, la seu principal del consell General i un internat per a nenes.

El col·legi ha crescut molt al llarg dels anys i s’ha anat adaptant educativament i constructivament a les necessitats i exigències de qualsevol complex educatiu.

La particularitat del conjunt, amb una classificació de Ben Cultural d’Interès Nacional, ha suposat una cura especial tant de l’edifici, com del seu entorn.

En els últims anys la direcció de l’escola ha anat ordenant tots els seus espais, ampliant dotacions i adaptant-se a les exigències actuals de la seva activitat. Entre les intervencions necessàries del recinte educatiu existia la necessitat bàsica d’emplenar la llicència ambiental del conjunt. El projecte de llicència ambiental portava molts anys desenvolupant-se i la dificultat d’intervenir en el pavelló Gaudí cap a pràcticament inviable el seu compliment, finalment es va estudiar l’opció d’alliberar l’edifici Gaudí d’activitats escolars per a donar-li un ús d’atenció al públic i residència de la comunitat teresiana. La decisió va permetre desencallar i delimitar molt les accions necessàries per a dotar al conjunt escolar de les exigències de seguretat que una activitat d’aquest tipus necessita. La major intervenció era la construcció d’una escala d’evacuació en un dels pavellons, que confinava amb l’edifici Gaudí, “Pavelló Santa Teresa” (edifici construït en 1946, que s’adhereix discretament a l’edifici Gaudí).

El “Pavelló Santa Teresa” es compon de planta soterrani, planta baixa més entresolat i 3 plantes tipus

El projecte va suposar un treball detallat per a explicar i acordar amb patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona el seu impacte, la seva fluïdesa amb l’existent i la seva definició per a integrar-se amb el pavelló projectat i construït per Gaudí.

Després d’analitzar l’estructura del Pavelló i estudiar les diferents possibilitats d’ubicació de l’escala d’evacuació, es va proposar una escala per l’exterior, delimitant-la a la crugia central de la façana lateral, amb l’interès de respectar la modulació existent. La seva posició coincideix amb el final d’un passadís interior que dona accés a totes les aules i connecta longitudinalment amb una segona escala

Es pren com a referència el volum d’accés de l’edifici Gaudí i d’algunes de les seves gelosies, els seus ritmes, transparència i textura.

El projecte proposa un volum i tancament amb una composició ceràmica tradicional en gelosia, amb l’exprés interès que a través d’ella es visualitzi la façana del pavelló existent i pugui comprendre’s els diferents períodes d’intervenció. L’escala està pensada amb elements metàl·lics prefabricats assemblats en obra.

El projecte estudia amb tot cuidat la visió del “Edifici Gaudí”, tant des de l’exterior del recinte com des de l’interior. La proposta permetia el pas en tot el seu contorn, així com dignificar un espai residual del col·legi.