Project Description

Residential building in Pau Claris Street – 2004

Purposeful analysis of bioclimatic and environmental aspects

Objective: a study of passive and active energy-saving systems

Project funded by the European Commission “Altener Program” to extrapolate and study the incorporation of passive and active energy-saving systems in urban areas.

– Integration in the urban surroundings.

– Use the ventilation patio as a great semi-public space with vegetation, a wind tunnel that canalizes the prevailing winds and creates a microclimate.

– Crossed ventilation in the apartments typologies.

Façades that, according to its orientation guarantee thermal gains and losses according to the time of the year.

– Green roof with a water tank that stores the rainwater, acts as insulation, regenerates the environmental air, as well as making possible the reusability of the water.

– Use of materials with a sustainable life cycle, avoiding toxic components and using recycled materials.

– Analysis of the manufacturing and placement costs for a study of the energetic savings in the buildings.

– Selective storage of the domestic residues.

– Thermal solar energy. Positioning of collectors.

– Energetic efficient power facilities, centralization of the air conditioning and domestic hot water.

Water-saving devices.

Work team “Altener Program”: TIRONNE NUNES URBANISM, LDA with CEETA (Portuguese architecture, urbanism and energy team), EBO CONSULT with CENERGÍA (Engineering team / Architecture and Danish energy team), EMMA (Emilio Mitre, architect. Valladolid. Spain), PICH-AGUILERA, ARCHITECTS, S.L with INSTITUT CERDÀ (Architecture and energy team. Barcelona. Spain).