Project Description

Photography: Jordi Pou

Scientific Technological Agroalimentary Park. “PCITAL GARDENY” in Lleida

The architectural proposal consists in refurbishing the H buildings (old barracks in the city of Lleida) and reconverting them into big spaces with multiple uses.

The aim was to conserve the idea of the six existing volumes which are connected to the others and have flexible open-plan floors. This project is the first step for the regeneration of an abandoned area in the city of Lleida.

The materialization of the proposal consists in covering the existing exterior courtyards located between volumes. This fact permits to join the three H buildings together to obtain a single building.  The modular lath houses are extracted directly from the innovative agricultural world. This elements allow to create a thermal space and generate a microclimate that supports the passive construction systems and the comfort inwards.

These courtyards are the structure of the building. The projected spaces aim to achieve a life that can provide physical and mental comfort in workplaces and offices. Each courtyard is projected from the color and vegetation.

The roofs of the buildings are considered community spaces as well. There are some meeting rooms directly connected to gardens that store rainwater and provide views to the entire city of Lleida.

Vertical communication spaces have real and visual contact with the courtyards. A slight staircase gives access to the different floors where common services for offices are concentrated. Color also plays an important role.

As architects, we provide with some qualities and systems which are adaptable to the needs of each Company, institution or research center.

The exterior facades have tried to respect the physiognomy, textures, and colors of the old buildings. The slats that prevent from direct solar radiation break the original configuration but permit that we evoke the preceding construction.